05 Ιαν 2021

Mπαράζ κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών από την Εφορία!

Mπαράζ κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών από την Εφορία!

Η Εφορία μπορεί να κατάσχει και ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη του οφειλέτη όταν το ληξιπρόθεσμο χρέος είναι άνω των 500 ευρώ

Με μπαράζ κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, μισθών και συντάξεων κάνει ποδαρικό η εφορία το 2021, εναντίον όσων έχουν αρρύθμιστα χρέη προς το δημόσιο και δεν ανήκουν στους πληττόμενους.

Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων δημιουργεί πρόσθετη πίεση στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ο οποίος με τη σειρά του πιέζει τα 4 εκατομμύρια των οφειλετών να πληρώσουν τα χρέη τους ή να τα ρυθμίσουν.

Η εντολή είναι τα δικαστικά τμήματα των εφοριών, να αποστέλλουν στις τράπεζες ηλεκτρονικά κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών ακόμη και σε όσους χρωστούν στην εφορία μικροποσά.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι τράπεζες με το που λάβουν ηλεκτρονικά τα ειδοποιητήρια προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων που χρωστούν στο Δημόσιο και στη συνέχεια μεταφέρουν στον λογαριασμό του δημοσίου τα ποσά που αντιστοιχούν στις οφειλές των υπόχρεων.

Τα ποσά που μπορεί να κατασχέσει η Εφορία

Σημειώνεται ότι για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής, προς το Δημόσιο, η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατασχέσει τα ακόλουθα ποσά:

  1. Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 ευρώ και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
  2. Το 50% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
  3. Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
  4. Το 1/2 του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
  5. Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
  6. Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πώληση προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ, σκαφών, κ.λπ.).

Ακίνητα αυτοκίνητα

Η Εφορία μπορεί να κατάσχει και ακίνητα του οφειλέτη για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ, αν και δεν εφαρμόζει μαζικά το μέτρο.
Παράλληλα η νομοθεσία της δίνει τη δυνατότητα να κατάσχει αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα σκάφος και οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου.

Τι δεν μπορεί να κατασχέσει η Εφορία

Από το πογκρόμ των κατασχέσεων εξαιρούνται:

  • Μισθοί, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα καταβαλλόμενα τακτικά από ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον έχουν κατατεθεί σε ένα συγκεκριμένο λογαριασμό μισθοδοσίας, οποίος έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Στην περίπτωση αυτή ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ.
  • Ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ, τα επιδόματα τέκνων και τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ. Για να μην κατασχεθούν τα ποσά αυτά, ενόσω βρίσκονται κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη, θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και ο λογαριασμός στον οποίο έχουν κατατεθεί να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη ως «ο ένας και μοναδικός λογαριασμός για ον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων».
  • Οποιαδήποτε άλλες προέλευσης χρηματικό υπόλοιπο μέχρι 1.250 ευρώ σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό ακατάσχετο λογαριασμό και ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *