14 Δεκ 2018

Ρύθμιση για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους που έβαλαν λουκέτο στα χρόνια της κρίσης ανακοίνωσε ο Α. Πετρόπουλος σε εκδήλωση του ΒΕΑ

Εξαγγελία υφυπουργού Κοινωνικών Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου σε ενημερωτική εκδήλωση του Β.Ε.Α.

Ρύθμιση «ανάσα» για δεκάδες χιλιάδες ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους, που οδηγήθηκαν σε αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους κατά την διάρκεια της κρίσης, ανακοίνωσε χθες σε εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Παρουσία δεκάδων μελών του Β.Ε.Α, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε, ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019, θα έχει ενεργοποιηθεί νέα ρύθμιση οφειλών που θα ανακουφίσει ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των δόσεων, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, ξεκαθάρισε ότι στη ρύθμιση θα ενταχθούν μόνο όσοι δεν μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, δεν είναι ενταγμένοι στην πάγια ρύθμιση και δεν αφορά όσους εγκαταλείψουν τρέχουσες ρυθμίσεις για να ενταχθούν στη νέα.

Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια ασφάλιση, από το 20% στο 13,33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, από 1η Ιανουαρίου 2019. Ακόμη αναφέρθηκε σε άλλα δυο θετικά μέτρα, όπως τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, αλλά και τη διαγραφή παλαιών οφειλών στα ταμεία, λόγω εύλογης αμφιβολίας εισφορών, για τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων.

Αναλυτικότερα, από την 1η Ιανουαρίου προβλέπεται η επιδότηση κατά 50% των εργοδοτικών εισφορών για κύρια ασφάλιση σε μισθωτούς έως 25 ετών, δηλαδή θα επιδοτείται ποσοστό 6,66% επί των μεικτών αποδοχών του εργαζομένου. Το κονδύλι για την επιδότηση, ανέρχεται σε 51 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου 2017, οι ασφαλισμένοι που μπορούν να τις διαγράψουν είναι οι εξής:

– Όσοι υπήχθησαν στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΟΓΑ, λόγω δραστηριοποίησης σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια.

– «Νέοι» ασφαλισμένοι (υπακτέοι στην υποχρεωτική ασφάλιση πρώτη φορά από την 1/1/1993 κι εφεξής) σε περίπτωση υποχρεωτικής ασφάλισής τους σε περισσότερους του ενός φορείς, λόγω ιδιότητας και απασχόλησης.

– Δημοσιογράφοι, «παλαιοί» ασφαλισμένοι (που υπήχθησαν στην υποχρεωτική ασφάλιση μέχρι 31/12/1992) προερχόμενους από το πρώην ΤΣΠΕΑΘ οι οποίοι διατηρούσαν παράλληλα δελτίο παροχής υπηρεσιών για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και εξαιτίας αυτού κρίθηκαν υπακτέοι στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης, ζήτησε να γίνει ο επανυπολογισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, που έχουν συσσωρευτεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, με βάση την ελάχιστη εισφορά και την αφαίρεση ταυτόχρονα, των ποσών που έχουν καταβληθεί για υγειονομική περίθαλψη.

Ακόμη, επισήμανε ότι το ανώτατο ασφαλιστικό όριο των 5.543,55 ευρώ για «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους, είναι ιδιαίτερα υψηλό, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μειωθεί, προκειμένου οι επιχειρηματίες θα διαθέσουν το εισόδημα τους σε άλλα αναπτυξιακά εργαλεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *