03 Οκτ 2019

Περισσότερες δόσεις μόνο για οφειλές του 2020!

Η τρόικα είπε δεύτερο ηχηρό «όχι» στο υπουργείο Οικονομικών και επέβαλε αυστηρούς για τη νέα πάγια ρύθμιση.

Αναβάλλεται για το 2020 η αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, ενώ το νέο καθεστώς θα αφορά μόνο χρέη που θα δημιουργούνται από τον Ιανουάριο και μετά.

Η τρόικα είπε ένα ακόμη ηχηρό «όχι» στο σχετικό αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, μετά την απόρριψη της ουσιαστικής παράτασης των 120 δόσεων και φέρνει σε δύσκολη θέση χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin, το υπουργείο Οικονομικών βρήκε «τοίχο» στο αίτημα προς την τρόικα για την επιμήκυνση της δόσεων της πάγιας ρύθμισης από τις δόσεις που είναι σήμερα με 24 ή σε 18 και όχι μόνο, αλλά επέβαλε και αυστηρούς όρους.

Ειδικότερα, η συμφωνία με τους θεσμούς που έγινε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση προβλέπει ότι η νέα πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων:

< Θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2020 και όχι άμεσα από τώρα που ζητούσε το ΥΠΟΙΚ.Θα αφορά αποκλειστικά χρέη που θα δημιουργηθούν ή θα βεβαιωθούν από την 1-1-2020 και μετά και όχι τα υφιστάμενα χρέη. < Θα προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών σε 24 δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ), από 12 που είναι σήμερα. < Θα προβλέπει την εξόφληση των χρεών που προκύπτουν από έκτακτες περιπτώσεις (π.χ. φορολογικούς ελέγχους, φόρους κληρονομιών) σε έως 48 δόσεις από 24 που προβλέπονται σήμερα. < Θα καθιερωθούν εισοδηματικά κριτήρια για την αποπληρωμή των χρεών, ώστε το ύψος των δόσεων να είναι ανάλογο του ύψους του εισοδήματος του οφειλέτη. Θα ευνοούνται όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι θα έχουν περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών που θα προς την Εφορία που θα δημιουργούνται από την 1-1-2020 και μετά. < Δεν θα ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση, χρέη τα οποία βεβαιώθηκαν εντός του 2019 ή σε παλαιότερα έτη, για τα οποία θα ισχύει μόνο η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός του 2019, φυσικά δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στις 120 δόσεις, καθώς η σχετική ρύθμιση αφορά σε χρέη μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018, αλλά και δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των περισσότερων δόσεων. Δηλαδή όσοι περίμεναν την υλοποίηση της σχετικής εξαγγελίας της κυβέρνησης από τον Ιούλιο, για αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, σε περισσότερες από 12, παγιδεύτηκαν. Αρκετοί είναι εκείνοι που άφησαν απλήρωτο τον φόρο εισοδήματος, καθώς δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις τρείς διμηνιαίες δόσεις και αντί να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, περίμεναν την υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για αύξηση των δόσεων, από 12 σε 24 ή και 36, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Οι χιλιάδες οφειλέτες, που έχουν χρέη τα οποία βεβαιώθηκαν εντός του 2019, όπως και εκείνοι οι οποίοι δεν θα ρυθμίσουν τα παλαιά χρέη τους σε έως 120 δόσεις μέχρι τη Δευτέρα που λήγει η προθεσμία, θα έχουν τη μοναδική δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους μόνο σε 12 δόσεις με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση. Μάλιστα η σχετική δυνατότητα θα υπάρχει μέχρι το τέλος του 2019 αλλά και μετά, από την 1η-1-2020. Δηλαδή, από την 1-1-2020 θα υπάρχουν δύο ρυθμίσεις. Η ισχύουσα ρύθμιση των 12 / 24 δόσεων για τα χρέη που «γεννήθηκαν» μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2029 και η νέα ρύθμιση των 24 / 48 δόσεων για τα χρέη που δημιουργούνται από την 1-1-2020 και μετά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *